Tips voor de taalontwikkeling: 2. Woordenschat

 In nieuws

In deze serie nieuwsberichten wordt telkens een tip gegeven waarmee je de taalontwikkeling van je kind kunt stimuleren. De tip van vandaag gaat over de woordenschat.

Het uitbreiden van de woordenschat is ontzettend belangrijk. Voor peuters en kleuters is een rijke woordenschat belangrijk om een goede start op school te maken. Tijdens de hele basisschoolperiode breidt de woordenschat zich uit en ook daarna nog. Een goedgevulde schat met woorden helpt onder andere bij het begrijpen van wat er gezegd wordt, het kunnen uiten door middel van taal, bij het meekomen op school en in het sociale contact; het geeft zelfvertrouwen.

Kinderen leren op veel manieren nieuwe woorden en soms gaat dat ongemerkt door bijvoorbeeld te kijken naar een programma op televisie of het spelen van een spelletje op de tablet of telefoon. Maar van televisie of tablet leren ze niet genoeg. De volgende dingen kunt u met uw kind doen om de woordenschat nog verder uit te breiden:

  1. Voer een gesprekje:

Er zijn veel momenten op de dag waarop je thuis met je kind in gesprek kunt. Vertel wat je aan het doen bent en wat je daar allemaal bij gebruikt. Ga bijvoorbeeld samen koken. Bekijk samen het recept, doe de boodschappen samen, bedenk wat je allemaal nodig hebt en benoem dat hardop. Dan zijn er voordat je aan het koken bent al heel veel woorden voorbijgekomen die je kind nog niet kende. Kent je kind alle woorden die je gebruikt al goed? Probeer dan synoniemen te gebruiken: een ander woord met dezelfde betekenis (bijv. w.c. = toilet).

  1. Speel mee met je kind:

Door met je kind te spelen, kun je het spel dat het kind speelt uitbreiden. Je kunt woorden toevoegen die het kind normaal gesproken uit zichzelf niet zou gebruiken. Laat nieuwe woorden wel regelmatig terugkomen, zodat het kind de kans krijgt het woord goed te onthouden.

  1. Benoem wat je ziet onderweg:

Ga je met je kind op stap? Wandelend, fietsend of met de auto? Dit is een prachtige kans om nieuwe woorden te leren. Benoem onderweg wat je ziet en vertel erover. Vraag of het kind het ook ziet en zoek er dan samen nog meer van. Hoe meer woorden je kind leert, hoe meer je zelf op zoek kunt naar nieuwe uitdagende woorden!

  1. Herhaald voorlezen:

Door het lezen van boeken groeit de woordenschat. In het vorige nieuwsbericht stond informatie over prentenboeken en voorlezen. Door veel te lezen met je kind en te praten over het verhaal dat je leest, leert je kind ook nieuwe woorden. Om woorden goed te kunnen onthouden is het voor kinderen heel fijn om hetzelfde boek steeds opnieuw voor te lezen. Kinderen vinden herhaling vaak heel fijn en dat is niet voor niets, want dat helpt ze woorden te leren.

  1. Kinderwoordenboeken:

Naast prentenboeken zijn er natuurlijk ook veel kinderwoordenboeken. In deze boeken komen veel woorden rond een bepaald thema voor. Het boek “ik ben Bas” van Dagmar Stam is daar een mooi voorbeeld van. Samen met je kind kun je in het boek op zoek naar allerlei woorden die op een grote situatieplaat zijn weergegeven.

Met deze vijf tips kun je zonder al te veel aanpassingen je kind helpen aan een enorme schat aan woorden, waardoor het zich op school zo goed mogelijk zal kunnen ontwikkelen.

 

Recent Posts