Ben jij een neus- of een mondademer? En wat is beter?

 In nieuws

Ademen: iedereen doet het min of meer zonder na te denken. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je ademt? En wat is beter: mondademen of neusademen?We ademen ongeveer zes tot twaalf keer per minuut. Bij het ademen wordt er zuurstof ingeademd en koolstofdioxide uitgeademd.  Als we druk bewegen ademen we vaak iets frequenter dan wanneer we rustig zitten of slapen.  Er zijn twee manieren om te ademen: door de neus en door de mond. Wat is het verschil?

Mondademen

Als we door de mond ademen ligt de tong laag in de mond wat een negatief effect heeft op het gebit en de spieren in o.a de mond/keel en hals. Bij een correcte neusademing ligt de tong ontspannen tegen het gehemelte waardoor de spierbalans in de mond optimaal is. Welke klachten kunnen er ontstaan door mondademing?

  • Door mondademen is de kans op gebitsproblemen groot (o.a overbeet/ open beet, smal gehemelte,  tandplak).
  • Het zorgt voor gezondheidsproblemen (o.a. verkoudheden, middenoorsontstekingen, vergrote amandelen).
  • Daarnaast geeft mondademen een vergrote kans op snurken en slaapapneu.
  • Doordat mondademers oppervlakkig en sneller ademen is er een groter risico op spierklachten (o.a. bij schouders, nek, keel), stress, gejaagdheid en (chronische) hyperventilatie.

Neusademen

Het ademen door de neus heeft altijd de voorkeur boven het mondademen om verschillende redenen:

  • Als we door de neus ademen wordt de ingeademde lucht gereinigd, verwarmd en bevochtigd wat beter is voor je gezondheid.
  • Als we door de neus ademen kan het lichaam de zuurstof beter opnemen en transporteren omdat de zuurstof dieper in de longen komt.
  • Als we door de neus ademen gebruiken we de grote ademhalingsspieren (o.a het middenrif) waardoor er minder spierspanning is ter hoogte van oa. de keel,nek en schouders.

Wat te doen: mocht u/je een van deze klachten herkennen, neem dan gerust contact op voor een afspraak!

Recent Posts