Tips voor de taalontwikkeling: 1. Digitale prentenboeken

 In nieuws

In deze serie nieuwsberichten wordt telkens een tip gegeven waarmee je de taalontwikkeling van je kind kunt stimuleren. De tip van vandaag gaat over het gebruik van (digitale) prentenboeken.

Prentenboeken lenen zich uitstekend voor het samen lezen en praten over een boek. Tijdens het lezen en praten komen veel woorden en zinnen voorbij die het kind helpen bij het uitbreiden van de taal. Door samen met elkaar over het boek, de platen en de gebeurtenissen te praten stimuleer je ook het denken door middel van taal. Fijn om samen met je kind te doen! Prentenboeken zijn te leen in de bibliotheek of te koop bij de boekhandel.

Het werken met digitale prentenboeken gaat uiteraard net even anders. Op verschillende sites of apps worden prentenboeken voorgelezen, waarbij de figuurtjes soms ook meebewegen. Ook kun je hierbij vaak interactieve onderdelen doen die ervoor zorgen dat het kind het verhaal weer op een iets andere manier verwerkt. Luister en doe de digitale prentenboeken ook vooral samen met je kind, want de communicatie tijdens het luisteren naar en praten over het verhaal is zo belangrijk en leerzaam voor uw kind!

Hieronder staan wat linkjes naar sites waar gratis digitale prentenboeken te vinden zijn. Veel lees- en luisterplezier!

https://wepboek.nl/kindersite/ : op deze site worden verschillende geanimeerde prentenboeken voorgelezen. De eerste keer als geheel en de tweede keer wordt het verhaal onderbroken door vragen. Heel leuk om samen met uw kind over in gesprek te gaan.

https://voorleesgids.nl/2020/04/03/schooltv/ : op deze site zijn ook eenvoudig geanimeerde prentenboeken te vinden, die ook te zien zijn in het programma Koekeloere.

https://apps.apple.com/nl/app/thuis-bij-muis/id1248221767 : Via deze link is de interactieve app van het prentenboek “Thuis bij muis” te downloaden.

https://voorleesgids.nl/2020/04/04/de-kleine-walvis-prentenboek-app/ : Via deze link is de interactieve app van het prentenboek “de kleine walvis” te downloaden.

Recent Posts