linquenda-home-hanneke-2998

Stem

Als u in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken en zingen, kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Er kan een gevoel bestaan van een slijmpropje of kriebel in de keel dat niet weggeslikt kan worden. De keel kan branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen en is geïrriteerd. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij veelvuldig keelschrapen en kuchen.

Stemklachten bij kinderen
Er zijn regelmatig kinderen die hees zijn. Dit is vaak het gevolg van verkeerd stemgebruik en stemmisbruik, zoals veel schreeuwen, te luid spreken, te snel spreken en gekke stemmetjes nadoen. Ook allergische reacties, keel-/neus- en oor problematiek, overmatige energie en emotionele (over)belasting kunnen een rol spelen bij het ontstaan van stemklachten bij kinderen. De stemklachten kunnen gepaard gaan met keelpijn. Als de stemklachten blijven bestaan is het raadzaam een logopedist in te schakelen.

Wat doet de logopedist?
De logopedist verricht (stem)onderzoek, stelt de logopedische diagnose en maakt een behandelplan. Er zal gewerkt worden aan houding, ademhaling (adembeweging en ademritme) en aan een ontspannen manier van spreken en/of zingen. De logopedist beschikt hierbij over verschillende technieken en oefeningen voor zowel spreek- en zangstem.

Ook wordt bekeken hoe het stemgebruik van de patiënt in het dagelijks leven is, om advies op maat te kunnen geven. Stem sparende adviezen, ook wel stem hygiënische adviezen genoemd, zullen gegeven worden. Als men zich de aangereikte technieken eigen maakt en de stem sparende maatregelen ter harte neemt, kunnen de keel- en stemklachten geheel verdwijnen.

Aanmelden. De eerste stap naar logopedie.

Ons team

Hier vindt u ons!